dimanche 6 janvier 2013

kawa z cykorii

Wiedziona ciekawością smaku cykorianki, postanowiłam przejść się po brukselskich sklepach bio i kupić tradycyjny produkt godny wzmianki.
Nabyłam ją wczoraj. Po czym, przejrzałam dokładnie opis, skład... zaparzyłam i smakowałam małymi łykami.

Ku mojemu zdziwieniu, całkiem smaczna. A na etykiecie opakowania, piszą o niej same 'zdrowe' rzeczy.


Okazuje się, że cykoria jest cennym surowcem zielarskim. Jako roślina lecznicza ma zastosowanie w leczeniu niektórych nowotworów, zaburzeń trawienia i przy ogólnym osłabieniu. Pobudza wytwarzanie soku żołądkowego oraz działa moczopędnie.
Zawiera : ok.40%inuliny, intubinę, glikozyd, pektynę, laktucynę, cholinę, taraxasterol, witaminy i sole mineralne.

 Kawa z cykorii jest napojem dietetycznym, bezkofeinowym posiadającym szereg właściwości zdrowotnychJej składniki wpływają na przyspieszenie przemiany materii, ułatwiają trawienie i zwiększają aktywność mikroflory jelitowej.
Prażone ziarna kawy zawierają aż 16% cennego błonnika, dzięki któremu wapno jest lepiej przyswajane. Wspomaga neutralizację wolnych rodników wpływających na procesy starzenia się organizmu, zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi oraz  wspomaga wydalanie kwasów żółciowych, perystaltykę jelit, kamicą, a także zwiększa uczucie sytości.
Polecana jest osobom na diecie, z problemami  żołądkowymi, dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią. 
Kawa z cykorii podawana z mlekiem posiada dodatkowe zalety- zwiększa przyswajalność białka oraz magnezu.



Istnieje wiele sposobów parzenia i przyrządzania cykorianki. Można ją pić w postaci gorącego napoju lub chłodzącego z dodatkiem kostek lodu. Przy parzeniu można eksperymentować i wyczarować  niejeden wyrafinowany smak, z dodatkiem czekolady, mleka,  wanilii, miodu, orzechów, cynamonu, imbiru czy suszonym owoców.

Wypiłam już dwie pierwsze filiżaki więc na efekty jeszcze za wcześnie, ale trzeba przyznać, że - kawa jest smaczna i faktycznie wywołuje uczucie sytości. Warto ją zatem wprowadzić do codziennego menu, i powiedzieć sobie: każda kolejna filiżanka, to zmiana na lepsze...

14 commentaires:

  1. Looks yummy! :D
    -------
    Visit my fashion/beauty blog at Your Daily Dose of Girl Power!
    If you follow me and let me know, I'll follow back!

    RépondreSupprimer
  2. osobiście za kawami zborzowymi od dzieciństwa włąśnie nie przepadam zawsze ciągnęło mnie do tych "złych" ;). Ale faktycznie kawa w ogóle jako kawa pozostawia uczucie sytości i nieważne czy zborzowa czy naturalna (czy też rozpuszczalna) jak fajnie pokombinować można uzyskać fantastyczne smaki :) a jeszcze pita w dobrym towarzystwie lub w przyjemnym zaciszu pokoju nasączonego muzyką smakuje dodatkowo

    RépondreSupprimer
  3. nie lubię za bardzo tej kawy :) ale moja babcia ją często pije, więc może się przekonam :)

    RépondreSupprimer
  4. great post:))thank you so much dear:)) I am now following you too on GFC!!:) would you like to also follow each other on twitter, facebook and bloglovin?? let me know darling:))

    Leonor
    thesparklinglemon.blogspot.com

    RépondreSupprimer
  5. Ja nie przepadam za kawą. Rzadko ją piję ,ale przyznam ,że ta kawa z cyrkonii brzmi ciekawie :D

    RépondreSupprimer
  6. nie piję kawy w ogóle, ale jak już muszę to wybieram właśnie taką z cykorii ;)

    RépondreSupprimer
  7. Ja praktycznie nie piję kawy, ale może przekonam się do takiej z cykorii :)

    RépondreSupprimer
  8. thanks for your lovely comment :*
    sure can we follow each other :)
    now i follow you

    RépondreSupprimer
  9. ciekawa, chciałbym spróbować..

    RépondreSupprimer
  10. Przyznam, że jestem zaskoczony. Nigdy nie podejrzewałbym cykorii o takie właściwości. Koniecznie muszę spróbować. Dzięki!

    RépondreSupprimer

Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)