Z racji tego, że za oknem paskudna pogoda i podstępne wirusy się człeka czepiają postanowiłam zrobić post- miodzio.
Miód, bogaty w cukry, mikroelementy, enzymy i aminokwasy...posiada mnóstwo możliwości leczniczych. Idealny na bezsenność, katar, kłopoty trawienne i osłabioną odporność.
Co jeszcze potrafi miód ?
Są różne odmiany miodu i każda działa na organizm nieco inaczej. To rodzaj kwiatów, z których pszczoły spijają nektar, głównie decyduje o tym, jakie schorzenia możemy nim leczyć.
Akacjowy- najlepszy przy kłopotach z przemianą materii. Dwie łyżki rozcienczone wieczorem w szklance letniej wody i wypijane rano na czczo regulują trawienie i zapobiegają zaparciom.
Gryczany- wspomaga układ odpornościowy.Wskazany też przy przemęczeniu, nadpobudliwości i skłonności do depresji. Można np. słodzić nim herbatę.
Lipowy- obniża gorączkę, uspokaja,poprawia sen, leczy przeziębienia, schorzenia oskrzeli i zatok. Łyżeczkę miodu można dodać np. do szklanki mleka i wypić przed pójściem spać.
Rzepakowy- zalecany przy schorzeniach układu krążenia i kłopotach z sercem. Aby organizm dobrze go przyswoił, łyżkę miodu rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Taki napój można pić (małymi łykami) nawet codziennie.
Spadziowy- leczy przewlekle katary i schorzenia zatok. Dwie łyżeczki dziennie rozcieńczone w szklance wody z dodatkiem z soku z cytryny pomogą również w stanach silnego wyczerpania fizycznego i w okresach stresu.
Wielokwiatowy- pochodzi z nektaru różnych roślin. Specjalisci od apiterapii (leczenie miodem) zalecają go osobom uczulonym na pyłki roślin. Trzy łyżczki miodu dziennie zjadane systematycznie w czasie miesięcy zimowych pomagą organizmowi łatwiej znosić wiosenne alergie.
Wrzosowy- pomocny przy chorobach pęcherza moczowego i nerek. Rozcieńczony w wodzie,z dodatkiem soku z cytryny i łyżeczki oliwy, popjać po trochu w ciągu dnia.
UWAGA. Miodu nigdy nie zalewać wrządkiem, bo straci swoje zdrowotne właściwości. Woda powinna mieć temperaturę nie wyższą niż 38 stopni. Aby zwiększyć dobroczynny wpływ miodu na organizm należy wieczorem łyżke miodu zalać w szklance przegotowanej ciepłej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić na noc. Wypić rano na czczo.
Syrop na kaszel z miodu i cebuli :
Składniki:
1 słoik z zakrętką
1 duża główka cebuli
450g miodu
sok z 2-3 cytryn
świeży imbir ( imbir rozgrzewa organizm, ułatwia odkrztuszanie flegmy, pomaga na katar, wspomaga system odpornościowy)
Do 1/2 litra przegotowanej, letniej wody wrzuć pokrojoną w plasterki cebulę. Dodać sok z 2-3 cytryn, pokrojony w drobne talerki imbir i płynny miód - dokładnie wymieszać i ubić. Tak przygotowaną miksturę odstawić na noc do lodówki.Następnego dnia odcedzić syrop i przelać do butelki .Pić 2-3 razy dziennie po łyżce przed posiłkami.Dorośli 1 łyżka 4-6 razy dziennie,dzieci 1 łyżeczka 4-6 razy dziennie
Syrop przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najwyżej 2 tygodnie.
Ziołomiody-co to takiego? Uzyskuje się je przez podkarmianie pszczół syropem cukrowym z dodatkiem wyciągów z ziół, np. rumianku, pokrzywy, tymianku, głogu czy nagietka. Zwiekszają wszystkie cenne substancje biologiczne wytwarzane przez pszczoły, a przy tym posiadają właściwości lecznicze ziół, z których są sporządzone. Ziołomiód rumiankowy pomaga np. maluchom przy bolesnym ząbkowaniu. Pokrzywowy leczy reumatyzm. Tymiankowy leczy schorzenia dróg oddechowych, w tym stany zapalne gardła, grypa, schorzenia błony śluzowej jamy ustnej zapalenie oskrzeli i płuc, choroby z przeziębienia oraz kaszel. Głogowy poprawia krążenie, a nagietkowy jest pomocny w nieżytach żołądka.
Jak przyjmować ? Łyżeczkę ziołomiodu rozpuścić w 2/3 szklanki przegotowanej letniej wody i pić 2-3 razy dziennie przed jedzeniem. Kurację zawsze skonsultuj z lekarzem.

Pyłek kwiatowy jest naturalną odżywką mineralno-witaminową zbieraną przez pszczoły z kwiatów różnych roślin.
Wyciąg z pyłku kwiatowego ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze.
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.
W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy,
Pyłek wzmacnia odporność organizmu na choroby dróg oddechowych i przezięienia. Niweluje skutki uboczne po kuracjach antybiotykowych. Korzystnie działa na florę jelitową w zaparciach i biegunkach. Hamuje miażdżycę przez obniżenie poziomu lipidów we krwi i zwiększony metabolizm tłuszczowy. Podwyższa zawartość hemoglobiny we krwi. Skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Leczy anemie,poprawia wzrok, eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem wspomaga leczenie chorób alergicznych - skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Wspomaga leczenie depresji,zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania.Granulki pyłeku mozna mieszac z sokiem.
Mleczko pszczele.Pomocne m.in. przy miażdżycy, wrzodach żołądka, a także trudno gojących się ranach.
Propolis.Sporządzone z niego maści leczą m.in. oparzenia i odleżyny. A propolisowe nalewki wzmacniają odporność.
I tu moje pytanie... lubicie miodzik ? :)