dimanche 9 décembre 2012

kubek grzanego wina

Kiedy  temperetaura na zewnątrz spadnie poniżej 0°C podświadomie zaczynamy myśleć o ciepłych rozgrzewających napojach. Nic tak nie pomoże odzyskać termicznej równowagi, jak grzane wino z dodatkiem korzennych przypraw.



Pomysłów na grzane wino jest wiele,ja proponuję przepis klasyczny niezwykle łatwy do przygotowania. 

 Składniki:

  •  1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
  •  1-2 laski cynamonu ewentualnie szczypta cynamonu w proszku
  •  3 łyżki miodu lub cukru brązowego (można więcej dosłodzić)
  •  dojrzała cytryna lub pomarańcza
  •  goździki
  •  imbir lekarski

Sposób przygotowania :

Wino wlać do garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu. Należy pamiętać,aby nie doprowadzić do wrzenia ! Napój powinien osiągnąć temperaturę 70-80°C.
Stopniowo dodajemy przyprawy, które nadadzą słodkawo-korzenny smak i aromatyczny, przyjemny zapach.
Obowiązkowo muszą znaleźć się plastry cytryny lub pomarańczy,goździki,cynamon,miód i imbir. Opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową,anyż i kardamon. Przyprawy należy dobierać według własnych preferencji smakowych.
Gorący napój przecedzamy przez sitko i rozlewamy do kubków,najlepiej z uchwytem.W miarę możliwości pić gorący.

3 commentaires:

  1. Zrobiłam takiego grzańca rodzicom z okazji ich rocznicy i bardzo im smakowało :)

    RépondreSupprimer
  2. śliczne zdjęcie,kubeczek ładniutki.przed chwilą rozgrzałam sie takim winkiem. smakowało, że aż buźkę oblizuję.

    RépondreSupprimer
  3. Ja wino grzeję i przyprawiam korzennymi przyprawami praktycznie przec cały rok ;) Tak,tak.To jeden z moich ulubionych truneczków :)

    RépondreSupprimer

Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)