dimanche 16 décembre 2012

keks z dużą ilością bakalii


Uwielbiam ten cały przedświąteczny chaos... krzątaninę w kuchni, przystrajanie domów, zapach pieczonego ciasta rozchodzacy sie po domu, ciepło bijące z rozpalonego kominka, wszechobecną radość i to, że zapominamy o wszystkich urazach i z przyjemnoscią oddajemy się urokom świątecznych tradycji.

A tym, którzy w święta pragną delektować się tradycyjnym smakiem ciasta z dużą ilością bakalii, proponuję poniżej prosty sposób na smaczny keks. Ciasto nie jest trudne do wykonania, wystarczą naprawdę minimalne umiejętności.




Skladniki :

  • 30-40 dag bakalii : rodzynki, orzechy, migdały, suszone śliwki lub morele, cykata, kandyzowane owoce
  • 4 łyżki rhumu
  • 15 dag miękkiego masła 
  • 5 jaj
  • 20 dag cukru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • wanilia lub cukier waniliowy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie :
 Bakalie zalewamy rhumem i odstawiamy na pół godziny. Kandyzowane owoce i skórki owoców siekamy na drobne kawałki. Migdały i orzechy kroimy ostrym nożem w paseczki, wsypujemy na patelnię i podpiekamy na złoty kolor. Pilnujey, żeby nie przypalić !
Masło ucieray z cukrem na pulchną masę, dodając kolejno jajka i po trochu makę przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy tak długo,aż masa będzie puszysta. Dodajemy wanilię, cynamon, szczyptę soli i posiekane bakalie. Wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Jeśli ciasto szybko zarumieni się, przykrywamy papierem. Zarumieniony keks wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Po wystygnięciu owijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godzin.

Słodki wypiek do popołudniowej herbaty, pełny bakalii, przyprawiony cynamonem, wanilią i kandyzowanymi owocami jest warty wypróbowania pod warunkiem, że lubicie migdały i bakalie rzecz jasna !

4 commentaires:

  1. Taki domowy jest bez porównania z tym z hipermarketu.Ja lubie podjeść keks nie tylko na święta :) z przepisu skorzystam bo wygląda smakowicie :)

    RépondreSupprimer
  2. mój Mąż nie lubił keksa... do wczoraj
    zrobiłam wczoraj pyszne ciasto polecam

    RépondreSupprimer
  3. Wygląda obłędnie, zorbię sobie coś takiego z okazji Dnia Kobiet.a co tam :0

    RépondreSupprimer

Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)