samedi 9 mars 2013

amerykańskie cookies

Macie ochotę na coś słodkiego ?

Trochę minęło odkąd dręczyłam Was przepisami. Ale czas na powrót. 
Tym razem chętnie podzielę  się przepisem na chrupiące amerykańskie cookies, które może z powodzeniem zrobić każdy, bez względu na swoje kulinarne doświadczenia.



Czego zatem będziemy potrzebować ? Przede wszystkim odpowiedniego ciasta. Robi się je z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia.


Składniki :
  • 150 g mąki
  • 90 g margaryny
  • 90 g cukru brązowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g siekanej ciemnej czekolady

 Jak? Wszystkie składniki należy połączyć i ugniatać dłońmi do uzyskania jednolitej masy,niezbyt płynnej i niezbyt twardej. Następnie dodać siekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, aby równomiernie się rozłożyła. Ciasto odstawić do lodówki, na około pół godziny. Po czym możemy zacząć  formułować niewielkie kulki, dlelikatnie płaszcząc je w dłoni. Piec, aż do zarumienienia się boków.



Podobno człowiek najedzony, to człowiek szczęśliwy. Ja jestem przejedzona więc wniosek z tego, że jestem też przeszczęśliwa...


Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka albo filiżanką ulubionej herbaty.

  Mam jeszcze cały talerz tego szczęścia. Podzielić się z kim ?

13 commentaires:

  1. mniam :3
    Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :)

    RépondreSupprimer
  2. Muszę też je upiec..:D
    Pozdrawiam wpadaj ;D

    RépondreSupprimer
  3. Ja ochotę na coś słodkiego mam zawsze :D

    RépondreSupprimer
  4. Ja zawsze mam ochotę na coś słodkiego :)

    RépondreSupprimer
  5. kusisz kusisz tymi ciasteczkami :) choć jestem anty piecząca może się skusze :)

    RépondreSupprimer
  6. Pysznie wyglądają ;) Muszę je kiedyś zrobić.

    A co do Latte Macchiato, to przygotowanie jest całkiem proste. Trzeba przygrzać mleko (ale nie doprowadzić do tego, by się gotowało), później należy je 'spienić' (najlepiej spieniaczem do mleka, ale ja użyłam miksera, a gdzieś pisali też o shakerze) i przelać spienione mleko do wysokiej szklanki. W międzyczasie trzeba teoretycznie zrobić espresso w ekspresie, ale ja po prostu zalałam kawę rozpuszczalną wrzątkiem i później przelewać ją powoli na środek szklanki z mlekiem (niektórzy leją ją też na ściankę naczynia, ale wolałam nie próbować, żeby jeszcze jej nie zepsuć ;). No i powinna powstać 3-warstwowa kawa ;)

    RépondreSupprimer
  7. Jejku *,*
    Ale pysznie wygląda !!
    Obserwujemy ??
    Ja już ; )
    pozdrawiam

    klaudia12-klaudunia.blogspot.com/

    RépondreSupprimer
  8. MNIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM!
    Szukałem kiedyś dobrego przepisu na to, namówie mame, zeby zrobiła *-*
    Dziękuję za komentarz i zapraszam do lajknięcia fanpaga :D
    Pozdrawiam :*

    RépondreSupprimer

Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)