mardi 24 juin 2014

pasta la rouille

Będąc ostatnio w Dieppe miałam okazję spróbować różnych, pysznych dań. Przywiozłam między innymi przepis na smakowity dodatek do zupy rybnej, czyli grzanki z pastą la rouille. 

Pasta la rouille pasuje właściwie do wszystkich zup rybnych, a jej nazwa w tłumaczeniu na język polski, znaczy- rdza i odnosi się koloru rdzawego.


Przygotowanie pasty jest niezwykle proste:
Ugotowany ziemniak przepuszczamy przez praskę, następnie dodajemy rozdrobnione 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, curcumę, czerwoną paprykę w proszku, natkę pietruszki. Wrzucamy 1żółtko oraz i stopniowo dodajemy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.

Pastą la rouille smarujemy grzanki i posypujemy żółtym, tartym serem.  


W ten sposób przygotowane grzanki układamy na dno miski/talerza i zalewamy zupą.


Polecam :)

2 commentaires:

  1. Smakowicie wygląda ! Rzeczywiscie nie jest trudne, muszę kiedys wyprobowac :)

    RépondreSupprimer

Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)