Pomysłów na grzane wino jest wiele,ja proponuję przepis klasyczny niezwykle łatwy do przygotowania.
Składniki:
- 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
- 1-2 laski cynamonu ewentualnie szczypta cynamonu w proszku
- 3 łyżki miodu lub cukru brązowego (można więcej dosłodzić)
- dojrzała cytryna lub pomarańcza
- goździki
- imbir lekarski
Sposób przygotowania :
Wino wlać do garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu. Należy pamiętać,aby nie doprowadzić do wrzenia ! Napój powinien osiągnąć temperaturę 70-80°C.
Stopniowo dodajemy przyprawy, które nadadzą słodkawo-korzenny smak i aromatyczny, przyjemny zapach.
Obowiązkowo muszą znaleźć się plastry cytryny lub pomarańczy,goździki,cynamon,miód i imbir. Opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową,anyż i kardamon. Przyprawy należy dobierać według własnych preferencji smakowych.
Gorący napój przecedzamy przez sitko i rozlewamy do kubków,najlepiej z uchwytem.W miarę możliwości pić gorący.
Zrobiłam takiego grzańca rodzicom z okazji ich rocznicy i bardzo im smakowało :)
RépondreSupprimerśliczne zdjęcie,kubeczek ładniutki.przed chwilą rozgrzałam sie takim winkiem. smakowało, że aż buźkę oblizuję.
RépondreSupprimerJa wino grzeję i przyprawiam korzennymi przyprawami praktycznie przec cały rok ;) Tak,tak.To jeden z moich ulubionych truneczków :)
RépondreSupprimer