Uwielbiam ten cały przedświąteczny chaos... krzątaninę w kuchni, przystrajanie domów, zapach pieczonego ciasta rozchodzacy sie po domu, ciepło bijące z rozpalonego kominka, wszechobecną radość i to, że zapominamy o wszystkich urazach i z przyjemnoscią oddajemy się urokom świątecznych tradycji.
A tym, którzy w święta pragną delektować się tradycyjnym smakiem ciasta z dużą ilością bakalii, proponuję poniżej prosty sposób na smaczny keks. Ciasto nie jest trudne do wykonania, wystarczą naprawdę minimalne umiejętności.
Skladniki :
- 30-40 dag bakalii : rodzynki, orzechy, migdały, suszone śliwki lub morele, cykata, kandyzowane owoce
- 4 łyżki rhumu
- 15 dag miękkiego masła
- 5 jaj
- 20 dag cukru
- 30 dag mąki pszennej
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- wanilia lub cukier waniliowy
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie :
Bakalie zalewamy rhumem i odstawiamy na pół godziny. Kandyzowane owoce i skórki owoców siekamy na drobne kawałki. Migdały i orzechy kroimy ostrym nożem w paseczki, wsypujemy na patelnię i podpiekamy na złoty kolor. Pilnujey, żeby nie przypalić !
Masło ucieray z cukrem na pulchną masę, dodając kolejno jajka i po trochu makę przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy tak długo,aż masa będzie puszysta. Dodajemy wanilię, cynamon, szczyptę soli i posiekane bakalie. Wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Jeśli ciasto szybko zarumieni się, przykrywamy papierem. Zarumieniony keks wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Po wystygnięciu owijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godzin.
Słodki wypiek do popołudniowej herbaty, pełny bakalii, przyprawiony cynamonem, wanilią i kandyzowanymi owocami jest warty wypróbowania pod warunkiem, że lubicie migdały i bakalie rzecz jasna !
Taki domowy jest bez porównania z tym z hipermarketu.Ja lubie podjeść keks nie tylko na święta :) z przepisu skorzystam bo wygląda smakowicie :)
RépondreSupprimermój Mąż nie lubił keksa... do wczoraj
RépondreSupprimerzrobiłam wczoraj pyszne ciasto polecam
Wygląda obłędnie, zorbię sobie coś takiego z okazji Dnia Kobiet.a co tam :0
RépondreSupprimerzrobione ! palce lizać !
RépondreSupprimer