mercredi 9 janvier 2013

czekoladowe brownies


Wreszcie odważyłam się upiec brownies. Ciasto wyszło idealne! Mocno czekoladowe, w środku  ciemne, lekko zakalcowate. Takie, jakie być powinno.


Składniki (można podwoić)


  • 140 g gorzkiej czekolady ( 64% de cacao)
  • 30 g de masło
  • 2 jajka
  • 50 g de cukier
  • 50 g de mąka
  • szczypta soli
  • 40 g de posiekane orzechy laskowe

  •    
    Sposób przyrządzenia :


    W garnuszku gotujemy wodę na wolnym ogniu. Na to stawiamy żaroodporną miskę z masłem i czekoladą. Mieszamy do całkowitego połączenia roztopionej czekolady z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Do plastikowej misy wrzucamy jajka, cukier i miksujemy ok. 3 min. Następnie dodajemy stopniowo  mąkę i dalej miksujemy. Przestudzoną czekoladowa masę , łączymy z masą z jajek, cukru i mąki dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Dodajemy drobno posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok  20-25 minut. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na kwadraty.

    Ciasto podane do popołudniowej kawy lub szklanki mleka zadowoli najwybredniejszych smakoszy słodkości. A cudowny smak wprawi wszystkich w dobry nastrój :) 
    Polecam!

    7 commentaires:

    Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)