Gdy strumyk płynie z wolna
Rozsiewa zioła maj
Stokrotka rosła polna
A nad nią szumiał gaj...
Pączki kwiatowe stokrotek można wykorzystać w naszym domowym SPA jako składniki maseczek, płukanek, kąpieli, olejowego wyciągu. Oczywiście pod jednym warunkiem – kwiatuszki muszą rosnąć daleko od szosy oraz innych zanieczyszczeń.
Mój syrop ze stokrotek.
Składniki:
- 250 g kwiatów stokrotek
- 1/2 cytryny
- 400 g cukru białego
- ok. 3 -4 szklanki wody
Sposób przygotowania: Kwiaty wrzucamy do garnka i zalewamy wrządkiem. Dodajemy pokrojoną cytrynę , ze skórką i pod przykryciem odstawiamy, aż do następnego dnia. Nazajutrz przecedzamy przez płótno lub gazę dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu do konsystencji syropu - ja gotowałam około godziny.Syrop nalewmy do wyparzonych buteleczek. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym miejcu.
Syrop dodaje się do herbaty szczególnie zimą, gdy nękają nas przeziębienia. Świetnie się sprawdza także jako dodatek do naleśników, pancakes, placków, deserów, lodów, do sporządzania orzeźwiających napojów, likierów ...
Jak skończę jeść niezwykle aromatyczny i smaczny podwieczorek, pokażę Wam coś jeszcze:)
Do szybkiego. Pa.
Śliczne stokrotki <3
RépondreSupprimerhttp://fashioniswithus-offical.blogspot.com/
It's something for me! <3
RépondreSupprimerKocham syrop klonowy, niestety jest dosyć niedostępny w Polsce, tzn. ja znalazłam go tylko w Almie.
Rewelacyjne, zwłaszcza, że teraz mieszkam na wsi i mam całą łakę stokrotek.
Dziękuje!
Tak, książka jest rewelacyjna. Znalazłam ją jakiś czas temu. Polecana przez przyjaciółkę z Francji (ta na szczęście,jest pisana dosc prostym językiem)
http://msanonimo.blogspot.com
Ja to robię tak, że wchodzę w panel i po lewej stronie masz - dodaj do obserwowanych :) kopiuje adres bloga i ta..dam!
RépondreSupprimerTak to ja. Podobieństwo, owszem już słyszałam, ale niestety, mam wyższe czoło niż ona.