Ku-ku Wszystkim. Dziś przybywam z przepisem na zimny deser. Czy jest ktoś, kto nie lubi truskawek ? Hmm, wątpię ;)
Składniki (na cztery osoby) :
- 500 g świeżych truskawek- sok z połowy cytyny
- 4 jajka
- 250 g sera mascarpone (ser mascarpone można smiało zastąpić innym kremowym serkiem)
- 180 g cukru pudru
- 12 biszkoptów
Przygotowanie : Na dno szklanego naczynia ułożyć biszkopty. W innym naczyniu umyć truskawki, obrać je z szypułek i pokroić na ćwiartki. Spryskać truskawki sokiem z cytryny i posypać cukrem 30 g - następnie, dokładnie rozgnieść je widelcem. Truskawkowe purée wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki .
W między czasie, żółtka jajek oddzielić od białek. Żółtka ubić na pulchną masę dodając 120g cukru. Do ubitych żołtek dodać ser i wymieszać łyżką .
Białka i 30 g cukru ubić na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masą żółtka-cukier-mascarpone i tak gotową masę wyłożyć na nasiąknięte truskawkami i cytryną biszkopty. Deser można ozdobić świeżą truskawką, listkiem mięty, kakaem,orzechami czy polać sosem czekoladowym – według upodobania :) I wstawić do lodówki na 6-8godz.
Et voilà - gotowe ! |
mniammmmmmmmm!
RépondreSupprimerAle to pysznie wygląda, truskawki kocham truskawki <3
RépondreSupprimer+Obserwuję i liczę na rew. :)
Jejć! Przepysznie to wygląda *.*
RépondreSupprimeri w kolorach takich, ze w sam raz na dzisiejsze kibicowanie:)
RépondreSupprimerpycha!
ale narobiłaś mi ochoty, dzisiaj u mnie do popołudniowej kawy też taki musi być :)
RépondreSupprimerpozdrawiam :)
wyglada swietnie ;D
RépondreSupprimerWygląd znakomity :) narobiłaś mi smaku, że hoho :) już mi się jeść chce :)
RépondreSupprimer:) bardzo ładnie wygląda :)
RépondreSupprimerP.S. :) życzę powodzenia z Zielonym Obiadem i daj proszę znać jak wyszło i czy smakowało!!! :)
jaki pyszny deser! ahh
RépondreSupprimer