Lubicie ryż ?- bo ja bardzo !
Rodzice wrócili z wesela z 20 kg ryżu i choć lubimy ryż, to 20 kg nie jesteśmy w stanie pochłonąć, tym bardziej, że data ważności produktu dobiega końca. Na gwałt zaczęły się poszukiwania w internecie przepisów z wykorzystaniem ryżu.
Tarta z ryżem należy do tradycyjnych belgijskich smaków. Drożdżowy spód ciasta ładnie się komponuje z kremową, ryżową masą pachnącą wanilią i cynamonem.
Przepis z którego korzystałam :
Spód tarty: (można użyć gotowego ciasta kruchego)
Składniki :
Spód tarty: (można użyć gotowego ciasta kruchego)
Składniki :
250 g mąki
80 g masła
szczypta soli
30 gr cukru
1 żółtko
120 ml ciepłego mleka
6 gr drożdży w proszku
Drożdże rozpuscić w ciepłym mleku. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać miękkie masło, żółtko i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Wyrobić, uformować kulkę i odłożyć w spokojne miejsce. Ciasto powinno troszeczkę wyrosnać. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni.
Ryżowe nadzienie:
800 ml mleka
szczypta soli
4 jajka
120 g cukru
110 g ryżu
szczypta cynamonu
laska wanilii
Mleko zagotować z laską wanilii, szczyptą cynamonu i solą. Dodać ryż i gotować, regularnie mieszając ok 45 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie mleko. Pod koniec gotowania dodać cukier i zdjąć z ognia. Wyjąć wanilię. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim okrąglą formę. Ponakłuwać dokładnie widelcem i wsunąć do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut.
Żółtka oddzielić od białek i ubić, najlepiej na parze, na gestą jasną masę. Dodać do ciepłego ryżu. Białka również ubić i delikatnie wymieszać z masą ryżową. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i włożyć ponownie do piekarnika na 30 minut.
I w ten oto sposób powstało pyszne i delikatne ciasto z ryżem :)
... ;D
RépondreSupprimerpiewszy raz słysze o cieście z ryżem ;wygląda pysznie muszę wyprobować przepis !
RépondreSupprimerJa lubie ryż i makaron :D ciasto z ryzem jadłam kiedyś na imieninach u cioci i smakowało wyśmienicie.
RépondreSupprimer