dimanche 13 avril 2014

les kluski na pagé

Wszystko zaczęło się od myśli o chińskich pierożkach, a skończyło się na polskiej klusce.
   


Miałam  ochtę na chińskie pierożki gotowane na parze. Świadoma tego, że Francję zamieszkuje spora ilość Chinczyków, pomyślałam sobie, że łatwo znajdę tradycyjny przepis na parowe pierożki wertując francuskie fora kulinarne. Podczas poszukiwań pierożków, natknęłam się na wielki tytuł ze zdjęciem:  les kluski na pagé.

Możecie sobie wyobrazić, jak wielkie było moje zaskoczenie gdy okazało się, że Franuzi gotują polskie pampuszki, a ja nigdy dotąd ich nie jadłam. I żeby je spróbować, bo przyznam, że byłam ciekawa smaku, musiałam sama zrobić... Skorzystałam z francuskiego przepisu na polskie parowce.





  • 20 g de levure fraîche de boulanger / 20 g drożdży świeżych
  • 32 cl de lait / 32 cl mleka
  • 1 cuilleré à soupe de sucre / 1 łyżka cukru
  • 650 g de farine de blé / 650 g mąki pszennej
  • 2 gros oeufs / 2 duże jajka
  • 1 pincée de sel / szczypta soli

  • Mniam, smakowały mi bardzo! :)

    5 commentaires:

    1. No...slicznie wygladaja <3
      Tez kocham parowce i musze przyznac ze francuski przepis niewiele sie rozni od polskiego :)

      zapraszam: gertrama.blogspot.com
      Czy moglabys poklikac w linki w najnowszym poscie? Prosze, to dla mnie bardzo wazne :*odwdziecze sie :*

      RépondreSupprimer
    2. wyglądają bardzo apetycznie!

      mojapasj.blogspot.com

      RépondreSupprimer
    3. U mnie mówi się na to parowańce i szczerze je uwielbiam. <3

      RépondreSupprimer
    4. boże to wygląda tak pysznie że zrobiłam straszny błąd oglądając to o tej porze ;p jak ja zasne!? :)

      RépondreSupprimer
    5. Ja też takie robię<3
      Zapraszam na bloga. To jest zaproszenie nie reklama<3
      http://do-wyboru-do-koloru-projekty.blogspot.com/

      RépondreSupprimer

    Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)