Po powrocie do domu zauważyłam na stole paczuszkę. Obok leżała kartka z napisem od mamy : "Prezent od Hisham. Przywiózł dla Ciebie z Sudanu coś (nie powiedział co, tylko, że jest naturalne, zdrowe i że Amerykanie używają tego do produkcji coca-coli. Więcej nie wiem, znajdź sobie informacje w internecie. Pa."
Hmm, to 'coś' nie dawało mi spokoju. Pół dnia wertowałam w internecie strony w poszukiwaniu odpowiedzi na dręczące pytanie - co to jest ? -naturalne, zdrowe, pochodzi z Sudanu i Amerykanie używają do produkcji coca-coli?
I tak idąc po nitce do kłębka, znalazłam odpowiedź ! Jest to guma arabska, czyli wysuszona żywica z akacji senegalskiej. Jedna z najdłużej używanych przez człowieka gum pochodzenia naturalnego.
Okazuje się, że guma arabska jest bezpieczna do użytku zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego bez ograniczeń! Ma szerokie zastosowanie, m.in w przemyśle spożywczym, farmacji i kosmetyce.
Używana jest do wygładzania tekstury, zagęszczania, wiązania i stabilizacji składników. Jest istotnym składnikiem napojów bezalkoholowych, dzięki któremu zachowują konsystencję, smak i aromat. Posiada właściwości kojące i przeciwzapalne. Może łagodzić bóle brzucha, biegunki i zaparcia. Stosowana jest w chorobach oczu, krwawieniach, przeziębieniach, w problemach skórnych jako środek ściągający i zmiękczający.
Substancja ta należy do tzw. prebiotyków, czyli produktów nietrawionych przez organizm człowieka, lecz wykazujących pozytywny wpływ na korzystną florę bakteryjną organizmu.
10 gram gumy arabskiej dziennie, znacząco pobudzi rozwój korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Przez 4-5 tygodnie przyjmowania gumy, podniesie się poziom pożytecznych bakterii z grupy Bifidobacterium, Lactobacillus oraz Bacteroides.
Substancja ta należy do tzw. prebiotyków, czyli produktów nietrawionych przez organizm człowieka, lecz wykazujących pozytywny wpływ na korzystną florę bakteryjną organizmu.
10 gram gumy arabskiej dziennie, znacząco pobudzi rozwój korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Przez 4-5 tygodnie przyjmowania gumy, podniesie się poziom pożytecznych bakterii z grupy Bifidobacterium, Lactobacillus oraz Bacteroides.
W wyrobach cukierniczych guma arabska zapobiega krystalizacji cukru i łączy ze sobą różne składniki, zapewniając produktowi właściwą konsystencję (lody, cukierki, czekoladki, gumy do żucia). W produktach w proszku (desery, zupy, napoje) zwiększa trwałość smaku. Dodanie gumy arabskiej do piwa powoduje większą i trwalszą pianę.
W medycynie - używana jest do produkcji tabletek, sporządzania zawiesin i zapobieżenia wytrącaniu się metali ciężkich. W podręcznikach medycyny naturalnej zaleca się gumę arabską przy zapaleniu dziąseł, gardła, krtani, biegunce i infekcjach dróg moczowych. Zewnętrznie, w chorobach skóry, poparzeniach, odmrożeniach, bólach mięśni i stawów.
W kosmetykach używana jest ze względu na właściwości ochronne, stabilizujące i wygładzające teksturę produktu, a także dla właściwości kojących, przeciwzapalnych, ściągających i zmiękczających skórę.
Pasta cukrowa do depilacji z niewielkim dodatkiem gumy arabskiej ma lepsze właściwości a cukier nie ulega krystalizacji.
Pasta cukrowa do depilacji z niewielkim dodatkiem gumy arabskiej ma lepsze właściwości a cukier nie ulega krystalizacji.
Sposób użycia :
Zalecane stężenie w kosmetykach (żele,kremy, lotiony, tusze do rzęs, szampony do włosów, itp.) powinno wynosić 10 – 15%. Podobne stężenie zalecane jest do wyrobu syropów i sosów owocowych. Przed użyciem gumę należy rozpuścić w gorącej wodzie.
no prosze coraz ciekawsze rzeczy tu u Ciebie można znaleźć :) nie mówiąc juz o tym jak fajne prezenty dostajesz ;)
RépondreSupprimerciekawy post ! :>
RépondreSupprimerzageszcza chyba tez ;d
RépondreSupprimerCiekawa notka :)
RépondreSupprimernie wiedziałam tego, że to guma arabska :)
Ciekawe :) ja nie używałam wcześniej
RépondreSupprimersuper ;dd
RépondreSupprimerŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
RépondreSupprimer