jeudi 5 avril 2012

miłość w filiżance


    Tak długo narzekałam na chłód, że wstydziłabym się teraz zacząć dla odmiany narzekać na wiatr, deszcz i błoto ... więc przemilczę.

   Przed chwilą, zaparzyłam moją 'miłość w filiżance', czyli białą herbatę i teraz mogę klęknąć i głosić hymny chwalne na jej cześć.


Nie potrafię wyjaśnić, ale biała herbata kojarzy mi sie z czymś czystym, delikatnym, ulotnym i niewinnym. Kojarzy mi sie z uczuciem, dla którego nie wymyślono jeszcze nazwy.

Jest najszlachetniejszym i najdroższym gatunkiem herbaty na świecie. Jej surowcem są pączki liściowe zbierane raz w roku, wczesną wiosną. Jest delikatnia, lekka i wymagająca. Należy ją parzyć niezwykle starannie. Czas parzenia wynosi od 3 do 10 minut zależnie od gatunku, wielkości liścia i osobistych preferencji - nie należy zalewać jej wrzątkiem, ale wodą ostudzoną do temperatury ok. 60-80°C.
   
właściwości białej herbaty :
- Orzeźwia, relaksuje i wspomaga koncentrację.
- Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat (wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej) właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych).
- Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za proces starzenia się.
- Duże pokłady witaminy C.
- Zmniejsza ryzyko zawału serca.

     Drugą taką miłością jest - zielona herbata i liście świeżej mięty. W zależności od chęci i humoru zielono-miętową kompozycję wzbogacam werbeną i płatkami róży damasceńskiej.


  Herbata miętowa kojarzy mi się, z lekkością, świeżością, z powiewem wiosny, z początkiem czegoś nowego .....

Następnym gorącym napojem, którym się zachwycam każdego ranka jest etiopska kawa.


Już sam jej zapach pobudza i wprawia mnie w lekki nastrój.
Miałam przyjemność pić wiele rodzajów kawy, parzonej na wszystkie możliwe sposoby. Jednak stwierdzam, że kawa etiopska jest najlepsza na świecie.

  Aromat kawy pobudza u mnie przyjemne wspomnienia z dzieciństwa - Kojarzy mi sie z zachodem słońca, z kuchnią mojej babci i wielkim piecem kaflowym. Ten zapach buduje we mnie poczucie bezpieczeństwa.

To tylko takie moje dziwne skojarzenia.



Ah, zapomniałam powiedzieć, że do kawy (czasami do herbaty) dodaję plasterki świeżego korzenia imbiru - ze względu na jego walory lecznicze i smakowe. Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne,ma działanie odkażające i odświeżające. Ułatwia trawienie i pozostawia miły zapach w ustach. Radzi sobie z infekcjami gardła i przeziębieniem. Odrobina imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości. 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)