Przepis na szparagi po flamandzku.
Składniki:
- Pęczek białych szparagów,
- 1 jajko na twardo,
- natka pietruszki,
- 40 g masła,
- 1 łyżka soli morskiej,
- 1 łyżka cukru,
- pieprz
Szparagi myjemy i obieramy skrobakiem do warzyw. Następnie związujemy za pomocą nitki w pęczek.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę i doprawiamy łyżką soli, łyżką cukru i pieprzem. Wkładamy szparagi tak,aby całe łodygi byly zanurzone, a główki wystawały znad wody. Gotujemy około 15 minut (czas gotowania liczy się od momentu zagotowania wody). Szparagi powinne być miękkie, ale i jędrne.
Na patelni podgrzewamy masełko do całkowitego rozpuszczenia ...w między czasie siekamy drobno pietruszkę, a jajko rozgniatamy widelcem. Mieszamy jajko z pietruszką i zalewamy gorącym masłem.I jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.Ugotowane szparagi odsączamy z wody, układamy na talerzu i polewamy przygotowanym masłem z jajkiem i pietruszką.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire
Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)