Tak długo narzekałam na chłód, że wstydziłabym się teraz zacząć dla odmiany narzekać na wiatr, deszcz i błoto ... więc przemilczę.
Przed chwilą, zaparzyłam moją 'miłość w filiżance', czyli białą herbatę i teraz mogę klęknąć i głosić hymny chwalne na jej cześć.
Nie potrafię wyjaśnić, ale biała herbata kojarzy mi sie z czymś czystym, delikatnym, ulotnym i niewinnym. Kojarzy mi sie z uczuciem, dla którego nie wymyślono jeszcze nazwy.
Jest najszlachetniejszym i najdroższym gatunkiem herbaty na świecie. Jej surowcem są pączki liściowe zbierane raz w roku, wczesną wiosną. Jest delikatnia, lekka i wymagająca. Należy ją parzyć niezwykle starannie. Czas parzenia wynosi od 3 do 10 minut zależnie od gatunku, wielkości liścia i osobistych preferencji - nie należy zalewać jej wrzątkiem, ale wodą ostudzoną do temperatury ok. 60-80°C.
Przed chwilą, zaparzyłam moją 'miłość w filiżance', czyli białą herbatę i teraz mogę klęknąć i głosić hymny chwalne na jej cześć.
Nie potrafię wyjaśnić, ale biała herbata kojarzy mi sie z czymś czystym, delikatnym, ulotnym i niewinnym. Kojarzy mi sie z uczuciem, dla którego nie wymyślono jeszcze nazwy.
Jest najszlachetniejszym i najdroższym gatunkiem herbaty na świecie. Jej surowcem są pączki liściowe zbierane raz w roku, wczesną wiosną. Jest delikatnia, lekka i wymagająca. Należy ją parzyć niezwykle starannie. Czas parzenia wynosi od 3 do 10 minut zależnie od gatunku, wielkości liścia i osobistych preferencji - nie należy zalewać jej wrzątkiem, ale wodą ostudzoną do temperatury ok. 60-80°C.
właściwości białej herbaty :
- Orzeźwia, relaksuje i wspomaga koncentrację.
- Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat (wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej) właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych).
- Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za proces starzenia się.
- Duże pokłady witaminy C.
- Zmniejsza ryzyko zawału serca.
Drugą taką miłością jest - zielona herbata i liście świeżej mięty. W zależności od chęci i humoru zielono-miętową kompozycję wzbogacam werbeną i płatkami róży damasceńskiej.
Herbata miętowa kojarzy mi się, z lekkością, świeżością, z powiewem wiosny, z początkiem czegoś nowego .....
Następnym gorącym napojem, którym się zachwycam każdego ranka jest etiopska kawa.
Już sam jej zapach pobudza i wprawia mnie w lekki nastrój.
Miałam przyjemność pić wiele rodzajów kawy, parzonej na wszystkie możliwe sposoby. Jednak stwierdzam, że kawa etiopska jest najlepsza na świecie.
Miałam przyjemność pić wiele rodzajów kawy, parzonej na wszystkie możliwe sposoby. Jednak stwierdzam, że kawa etiopska jest najlepsza na świecie.
Aromat kawy pobudza u mnie przyjemne wspomnienia z dzieciństwa - Kojarzy mi sie z zachodem słońca, z kuchnią mojej babci i wielkim piecem kaflowym. Ten zapach buduje we mnie poczucie bezpieczeństwa.
To tylko takie moje dziwne skojarzenia.
Ah, zapomniałam powiedzieć, że do kawy (czasami do herbaty) dodaję plasterki świeżego korzenia imbiru - ze względu na jego walory lecznicze i smakowe. Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne,ma działanie odkażające i odświeżające. Ułatwia trawienie i pozostawia miły zapach w ustach. Radzi sobie z infekcjami gardła i przeziębieniem. Odrobina imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
To tylko takie moje dziwne skojarzenia.
Jak dla mnie już bardzo zachęcająco wygląda to zdjęcie imbryka wraz z liśćmi mięty. Od razu na myśl przyszła mi herbata miętowa https://www.herbapol.com.pl/produkt/mieta którą tak bardzo uwielbiam. Jestem przekonana, że jest to najlepsza herbata jaka mogła zostać wymyślona, gdyż fajnie gasi pragnienie to i jeszcze wspomaga funkcjonowanie całego organizmu.
RépondreSupprimerJeżeli chodzi o herbatę, to mi np. smakuje najbardziej herbata zielona, która jest bardzo zdrowa. W domu przygotowuję ją zawsze w dzbanku z zaparzaczem, który kupiłam kiedyś na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Czas parzenia herbaty jest wg mnie bardzo istotny. Dobrze zaparzony napój ma jeszcze lepszy smak oraz aromat.
Supprimer