Składniki:
- 220g masła
- 130g cukier drobny
- 1 cukier waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 300g mąki
- 300g mąki
- aromat cytrynowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- gorzka czekolada do przyozdobienia
Przygotowanie:
Masło ubić z cukrem. Dodać cukier i cukier waniliowy- ubić. Wrzucić jajko, aromat cytrynowy i zakończyć miksowanie. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli- zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Schłodzone twardowate ciasto rozwałkować na stole posypanym mąką i zacząć wycinać przy pomocy szablonu z karki lub kartonika formy torebek herbaty. Otwory wykonać za pomocą słomki. Ułożyć w piekarniku ciasteczka i piec aż się zarumienieją.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, z dodatkiem mleka w celu jej rozrzadzenia, następnie zamoczyć do połowy ciastka i powiesić je do zastygnięcia polewy.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire
Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)