Na całym świecie znana jest przede wszystkim ze swych właściwości aromatycznych,smakowych i leczniczych.
Należy do najpopularniejszych ziół. Napar z mięty stosowany jest głównie przy dolegliwościach żołądkowo- jelitowych. Łagodzi bóle brzucha, niestrawność, zgagę, wzdęcia, nudności jak również stosuje się w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Woda z dodatkiem kilku kropli olejku miętowego jest stosowana do płukania jamy ustnej przy zapaleniu dziąseł.
Miętowe zielone listki są wspaniałym dodatkiem do potraw, deserow i chłodzących napojów. Doskonale smakuje w twarożku, z rybami, jagnięciną, cielęciną. Podkreśla smak pomidorów, jabłek, ziemniaków, marchewki, zielonego groszku. Pasuje do deserów, lodów, jogurtów
Miętowe napoje lepiej niż cokolwiek zaspokoją pragnienie w upalne dni - świeże listki wrzucone do lemoniady albo wody z cytryną orzeźwiają i daja uczucie miłego chłodu i świeżości …
Posadzona przy oknach lub tarasach odstraszy komary, na klombie różanym odgoni mszyce, a z warzywnika wypłoszy myszy.
Suszone listki – trzymane w woreczku w szufladach nadadzą bieliźnie subtelny zapach, który wyjątkowo nie odpowiada insektom. Można ją też zamrozić – w całości albo w kostkach lodu.
Kilka przepisow z wykorzystaniem świeżej mięty :
KĄPIEL – garść suszonej mięty zalej kubkiem wrzątku, parz przez 15 minut, przecedź i wlej do wanny z letnią wodą. Odwar z dwóch garści i takiej samej ilości wody leczy popękaną skórę dłoni. Orzeźwia, wzmacnia, leczy podrażnienia.
HERBATKA – kilka świeżych listków zalej wrzątkiem. Możesz dodać odrobinę cytryny. Mocną wersją (garść listków zaparzona we wrzątku), gdy ostygnie, polewaj rośliny w ogródku zaatakowane przez mrówki i pchełki.
MIZERIA – plasterki młodych ogórków przypraw sosem z rozgniecionego czosnku, soli i pieprzu, posiekanej mięty i oliwy z oliwek.
CHŁODNIK – litr jogurtu, cztery starte na jarzynowej tarce ogórki, szczypior, kilka listków czosnku niedźwiedziego wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, posyp drobno pokrojoną miętą.
SOS ANGIELSKI – pęczek młodej mięty posiekaj drobno, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i cukrem. Utrzyj na papkę dolewając nieco wody. Podawaj do mięs.
SOS POMIDOROWY – obrane ze skórki pomidory pokrój, wrzuć na gorącą oliwę. Dodaj czosnek, duś 20 minut. Pod koniec wrzuć garść listków mięty. Sos można zagęścić serem – bryndzą albo fetą. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire
Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)