Dziś proponuję niezwykle szybki, prosty i smaczny deser na zimno- tiramisu klasyczne.
Składniki:
- 4 jajka- 100 g cukru białego lub jak kto woli - 80 g cukru brązowego
- 250 gr sera mascarpone
- 1/2 litra zaparzonej mocnej kawy
- 200 gr biszkoptów - kocich języczkow
- szczypta soli
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki Amaretto
Sposób przygotowania :
- do zaparzonej,ostudzonej kawy wlewamy amaretto.
- żółtka oddzielamy od białek.- żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- do utartych żółtek dodajemy - ser mascarpone i mieszamy delikatnie łyżką.
- w drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptę soli na sztywną pianę.
- ubitą pianę łączymy z masą mascarpone (delikatność jest tu bardzo ważna by krem był puszysty) .
- połowę biszkoptów zanurzamy, dosłownie na ułamek sekundy w kawie i układamy je prostokątnym naczyniu, tak by pokryły cały spód.
- następnie pokrywamy biszkopty połowę kremu i posypujemy gorzkim kakaem.
Czynność tę powtarzamy
- układamy drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą ,pokrywamy kremem mascarpone i posypujemy kakaem.
Deser odstawić do lodówki na 4-6 godzin
Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Smacznego !
- żółtka oddzielamy od białek.- żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- do utartych żółtek dodajemy - ser mascarpone i mieszamy delikatnie łyżką.
- w drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptę soli na sztywną pianę.
- ubitą pianę łączymy z masą mascarpone (delikatność jest tu bardzo ważna by krem był puszysty) .
- połowę biszkoptów zanurzamy, dosłownie na ułamek sekundy w kawie i układamy je prostokątnym naczyniu, tak by pokryły cały spód.
- następnie pokrywamy biszkopty połowę kremu i posypujemy gorzkim kakaem.
Czynność tę powtarzamy
- układamy drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą ,pokrywamy kremem mascarpone i posypujemy kakaem.
Deser odstawić do lodówki na 4-6 godzin
Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Smacznego !
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire
Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)